2016. november 10., csütörtök

A tető lécezése

Elkészült a tető fóliázása és lécezése, immár nem ázik be a ház! Jövő héten jönnek folytatni a csatornával és a cserepekkel.

Nekem nagyon tetszik a szerkezet, esztétikailag is és műszakilag is.

A képeken jól látszik, hogy a homlokdeszka fölött található a cseppentő lemez, amire rá van fektetve a fólia. Így a cserepek alá bejutó minimális nedvesség, vagy télen a porhó olvadéka le tud csorogni a fólián, rá a lemezre, onnan pedig a szabadba, és nem a homlokdeszkán folyik végig. Fontos, hogy ez a cseppentő lemez nem az ereszcsatornába lesz bevezetve. Ugyanis télen, amikor meg van telve hóval az eresz (már ha lesz télen hó), akkor a fóliára jutó nedvesség nem tud kicsorogni, és elkezd pangani meg visszafagyni.

Az ács az ellenléc vastagságára 3cm-t javasolt, de végül maradtam az 5cm-nél. Elvileg elég a 3cm is a tetőcserép gyártójával folytatott konzultáció alapján, de minden leírásban és gyári tervrajzon 5cm vastag ellenléc van, és az a kb 2-szeres átszellőző keresztmetszet ad akkora biztonságérzetet, hogy bevállaljam.

Néhány kép a tetőről, az állószék még nem készült el belül.





2 megjegyzés:

  1. Szia! Örülök,hogy sűrűsödtek a bejegyzések, szépen haladtok. A ház külsejéről nincs terv, hogy milyen lesz? Milyen rétegrendet terveztek az aljzatra ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A homlokzatról nincs látványterv, a színek és a burkolatok még nincsenek kitalálva. Tervben van, hogy Google Sketchupban megrajzolom, de még nem jutottam el odáig. Az aljzat rétegrend az úgy lesz, hogy először is szintbe kell hozni, mert van benne egy 10cm lejtés a ház egyik végétől a másikig... Aztán lesz 12cm lépésálló EPS, arra pedig az aljzatbeton, benne a fűtéscsövekkel. Arra pedig a burkolat (ami még szintén nincs véglegesítve). Ez így kb 20 centi még felfelé.

      Törlés