2016. február 17., szerda

A födém feltárása

Végre sikerült feltárni a födémet!
Sokkal tovább tartott, mint számítottam, pedig egyik nap az egyik barátom segített is benne. Azt gondoltam, hogy 2-3 nap alatt kész lesz.
Az történt, hogy minden adag anyagot háromszor kellett legalább mozgatni. A padlás sarkánál van a feljáró, ahol nagyon nehéz mozogni. Először is fel kellett szedni az agyagot, ez viszonylag könnyen ment, mert öklömnyi, tányérnyi darabokban jött fel, ha feszítővassal alányúltam. Ezt utána oda kellett lapátolni a padlásfeljáró közelébe, mert az kizárt dolog volt, hogy minden egyes lapátnyi adaggal odagörnyedek a tetőgerendák alá, és szépen lecsúsztatom. Eleve a szélénél nagyon görnyedős volt már a felszedés is.
Amikor egy nagy kupac összegyűlt, akkor odaültem a padlásfeljáróhoz, és egy kis kézi lapáttal a kupacot "átraktam" a házilag készített törmelékcsúszdára, így lent gyűlt a kupac. Majd ezt kellett még onnan eltalicskázni az emésztőbe. Illetve csak eleinte az emésztőbe, mert abban hamar annyira felgyűlt a kupac, hogy - bár még lett volna hely benne - nem tudott szétterülni az agyag. Gyakorlatilag minden talicskányi adag után egy rúddal el kellett kotorászni, hogy beljebb csússzon. Egy idő után emiatt nem is vittem az emésztőbe, hanem csak átlapátoltam a szomszéd helységbe, ami majd bontandó lesz.
Miután nagy nehezen lejuttattuk az összes agyagot, nagyjából felsöpörtem a padláson, és felszedtem a deszkákat a főfalak mentén fél méterig. Kicsit vegyes érzelmeim vannak, mert van pár számomra aggasztó kinézetű gerenda, de majd meglátjuk, hogy mit szól hozzá a faanyagvédelmi szakértő.
Egyébként most az a helyzet, hogy nem lesz tetőtér-beépítés, sem tetőcsere, hanem csak héjazatcsere van tervben. Illetve, ha megfelelő állapotú, akkor mégiscsak megtartanánk a hozzáépített előteret.
Pár kép, sajnos csak telefonosak. Nem merem oda felvinni a rendes gépet, akkora a por.
DIY Törmelékcsúszda
DIY Törmelékcsúszda

A letermelt agyag (nagy része)
Feltárt gerendavégek
Meglepetés tojás :)
Feltárt gerendavégek
Feltárt gerendavégek

2 megjegyzés:

  1. Kedves Cacatuoides!
    Éppen házvásárlás előtt állunk, és mi is kockában gondolkodunk, tetőtér beépítéssel. A Ti házatoknak milyen födémje van? Beton vagy stukatúr? Ha beton, milyen további feltételei vannak, hogy a tetőterét beépíthessétek? Meg kell erősíteni a födémet valahogy? teljesen laikusként kérdem :(
    Előre is köszönöm! További jó munkát kívánok!
    Ilona

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ilona!
      Ez egy fagerendás födém, a csatolt képeken látszanak a gerendák. Alatta deszkázat és stukatúr, felette deszkázat és agyagterítés (volt).
      Hogy egy házon a tetőtér beépíthető-e, azt mindenképpen egy statikus szakemberrel kell megvizsgáltatni. Ő meg tudja állapítani, hogy az adott födém és az alatta levő főfalak milyen terhelést bírnak.
      Sokféle födém van, a két fő típus a kockaházaknál ez a fagerendás, illetve a betongerendás. A fagerendásnál azon túl, hogy kisebb a teherbírása, meg jobban mozog, nagyon kritikus a faanyag állapota. Mindenképpen meg kell vizsgáltatni faanyagvédelmi szakértővel. Én ma már nem biztos hogy fafödémes házat vennék, de ezt mindig az adott esetben lehet eldönteni. Nálunk van azért rovarkár, meg egy helyen beázás és gomba, most ezt kell megtudnunk, hogy mennyire súlyos. Betongerendás födémnél ilyen problémák nincsenek.
      Tehát még egyszer hangsúlyoznám: ne hallgasson az eladóra, ne hallgasson az ingatlanosra, hanem fizessen néhány tízezer forintot egy statikus szakembernek, aki hitelesen meg tudja állapítani, hogy mit bír el a födém. Ezen felül nálunk fafödémnél 90 ezer lesz a faanyagvédelmi szakvélemény, további komolyabb pénz lesz a fa kezelése. Szerencsnénk van, mert vastag gerendákat építettek be annak idején.

      Törlés