2015. november 12., csütörtök

A kockaházakról

A házkeresés során rengeteg kockaházba botlottunk, egy idő után elkezdett érdekelni a történetük. Miért épült ennyi egyforma ház, mai szemmel nézve lehetetlen belső elrendezéssel?

A kockaház egy történelmi fogalommá vált, Kádár-kockának is hívják. Egy nagyon jó írást találtam a típus kialakulásáról:
http://falu.blog.hu/2011/07/15/a_magyar_falu_epiteszeti_hagyomanya

Érdemes elolvasni a kontextust, ez itt egy kiragadott részlet:

"Ez a típus megvalósította azt az igényt, hogy legyen két szoba egymás mellett, méghozzá az utcai oldalon. És kielégítette a természetes komfortigényeket. Létrejöttét célszerűségi és a helyi adottságokból következő szempontok határozták meg, ugyanúgy, mint a ledöntött régi ház létrejöttét is. Ennyiben teljesen megfelelt a „népi építészet” alkotó módszerének. Tégla, cement, mész, egyféle nyílászárók, vasbeton gerenda és rövid faáru volt a helyi Tüzépen. Szakmunkás is akadt, akár a rokonsági körből. Megfelelő szállítóeszköz csak a Csepel tehergépkocsi, esetleg a traktoros utánfutó. Ez utóbbiakkal azonban csak négyméteres vasbetongerendát lehetett szállítani. A hosszabb lelógott és eltört volna. Tehát maradt a kétmenetes, rövidebb gerendákkal fedett négyzetes alaprajzú ház. Ami legkisebb külső felületével még gazdaságos is. Ha földszintesnek építették, különleges emelő berendezés, daru nélkül is, bakokról megépíthető volt a ház. Kitűnően működött a kaláka is. A rövidebb fűrészelt faáruból, esetleg még saját kitermelésből is (erdő, bontott anyag) könnyű volt megácsolni a tetőt. A cserép vagy palatetőt kisebb hozzáértéssel is elkészítették. Ez a sátortetős kockaház a vágyott igények kielégítője lett. Típusa futótűzként terjedt el az egész országban, építése össznépi mozgalommá vált. Mivel építése teljesen megfelelt a „népi építészet” alkotó módszereinek, szinte népi építészeti alkotásnak nevezhetnénk. De mégsem az.Mert megtagadta a hagyományt, és mert a típus nem vált hagyományossá. Tíz-tizenöt éves divatja a magas lábazattal kiemelkedő, majd alápincézett, vagy az emeletes formájával kifulladt építésének lendülete. A kockaház elterjedésében szerepet játszott az új lakóterületek számára történő parcellázás. A hagyományosnál nem sokkal szélesebb, de rövid, gyakran 150-200 négyszögöles telken kitűnően megfért az új, divatba jött családi ház."

Szintén egy történelmi ismertető:

"A háború után a vidéki (főleg falusi) lakosság az egyenlőség jegyében szintén ilyen kúriaszerű „városi” házakra vágyott. Mivel falusi környezetben az ikresítés nem terjedt el, a lakosság tömegével kezdte építeni a kocka alakú „félkúriákat”. A módosabbak Manzard-tetővel, a szegényebbek sátortetővel. Ennek a mozgalomnak kedvezett, hogy a hagyományos tornácos házakat, mint a feudális múlt képviselőit nagyon lenézték, ráadásul a tanácsok közel négyzet alakú telkeket osztottak, amelyek egyébként sem voltak alkalmasak hosszúházak építésére.A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a terveket szakmailag képzetlen technikusok, népfőiskolás tervezők készítették, akik megrendelői igény szerint minden költséges építészeti elemet levettek az eredeti típustervről, és nem is törekedtek igényes épületek tervezésére. Az alaprajzi kialakítással sem sokat foglalkoztak: az utca felé két nagy szoba készült, az udvari oldalon valahogy elhelyezték a konyhát és a fürdőt, néha még egy szobát. Így készült a teljesen puritán, gazdaságosan megépíthető kockaház, melyre legfeljebb a kivitelező kőműves tett fel néhány csempét díszítésül, ha éppen kapott valahol."
Egy jól összeszedett cikk a kockaházak tulajdonságairól:
http://ecobuilding.hu/csaladi-haz-epites/hasznalt-csaladi-haz-kadarkocka/
"Mitől alkalmas ez a használt családi ház típus egy energiatudatos felújításra?
  • Egyszerű, letisztult a formája (kompakt kialakítás),
  • Több jó minőségben épített példány található,
  • Sok vasbeton födémmel készült,
  • A falai leginkább kisméretű tömör téglából épültek,
  • Statikailag megfelelőek,
  • Van teljesen alápincézett változata is,
  • Sok van belőle."


Egyszóval a kockaház egy fogalom. Hát innen szép nyerni...



Egy érdekesség, kockaházak külföldi szemmel:
http://www.bama.hu/baranya/kozelet/aki-a-kadar-kockakban-eszrevette-az-erteket-576435

Egyéb hivatkozások:
http://meonline.hu/archivum/a-posztkommunista-magyar-kocka/
http://kadarkocka.blogspot.hu/

2 megjegyzés:

  1. Szia Cacatuoides!

    Csak érdekességképp egy újabb link, újabb cikksorozat, amit nagyon érdemes elolvasni. Elgondolkodtató. Nem kicsit. És aktuális. És, szerintem, aktuális lesz még évek múltán is...
    http://koos.hu/2011/11/02/mi-lesz-a-faluval/

    Nagyon örülök, hogy még valaki kedvet kapott ahhoz, hogy a legelterjedtebb falusi épületformát átalakítsa és mindezt dokumentálja is! Utólagos engedelmeddel betettelek a kádárkockás bloglistámba.

    Üdv:
    Gandalf

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvastam, köszi! A kérdés felvetés jogos és fontos, bár talán a mi esetünkben nem annyira releváns, hiszen agglomerációról van szó.
      Az azért túlzás, hogy kedvet kaptunk az átalakításhoz, inkább azt mondanám, hogy ilyen házat sikerült venni, ebből szeretnénk minél többet kihozni. De egyébként mivel tényleg rengeteg ilyen ház van, tanulságos lenne megnézni, hogy azt a struktúrát hogy lehet értelmesen átalakítani a mai igényekhez, mert nagyon sokan fognak erre kényszerülni/fanyalodni.

      Törlés